Isnin, 5 September 2011

Senteng

Watikah hari ini adalah...

Today is the first day of work after seminggu.  Otak cam...  Agak terasa...  Senteng...  Kah.  Bolehkah begitu?  Bener.

I left off things in the office on Sunday.  So right now aku agak sedang terkial-kial mikirkan where I should pick them up.  Ye lah.  Dah sebut pun kan seminggu off...  And with this headache.  Then with my sensitivity of my hands.  It's itching the eczema away.  Lagi-lagi semalam betapa terkesimanya ai bila terkena air sotong while cleaning them.  O sangat berguling terus macam badan belakang ko pun gatal gilos sekali tanpa semena-mena.

With that, semalam Abang Long dah semput and he was coughing really badly.  Had to give him nebuliser, the inhaler, the socks and Vicks treatment.  Itu pun tengah-tengah malam terjaga dengan batuk yang amat dasat.  Then Abang Ngah had a reaction with the type of prawn yang digunakan untuk dinner.  So mata mamat tu dah bengkak dari semalam.  We just gave him Eye Mo and told him to sleep it off.  But then again, pagi ni, mata lagi bengkak sebelah dan dengan discharge.  Aih.

So mandikan je lah Cik Adik pagi ni.  Muka pun ada sikit moncong bila dah siap.  Pawpaw cuma gosok gigi abang-abang je.  But all were fine when loaded inside car.  Itu pun, tertinggal baju sekolah.  Tertinggal beg sekolah.  Tertinggal kasut sekolah.  Fuh. 

Then banyak kali Cik Adik tanya, "Hantar Abang dulu, Mak?" dan Mak dengan gagahnya menjawab, "Tak, hantar Adik dulu."  Tapi Mak dah nampak muncung Adik.


Gambar MakDong amek.  Budak mengantuk.  Tapi menyorok.
Ini namanya, Mambang Air.

Sampai je kat sekolah, ada feveret teacher Adik.  "Tengok Adik, tu kan Teacher Lana?  Dia dah tunggun Adik dah.  Teacher Lana rindu Adik!"  Though slowly, she took her bag, and salam me at the door step.  She went in willingly.  Alhamdulillah sebab Mak worry dia tak nak gi sekool...  But she was okay!

Terus je hantar yang lagi dua orang tu ke destinasi terpencil mereka. 

Sekian.  Cukup sudah.  Walau tak habis meluahkan, jadi ler...  Aku banyak kerja ni.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails