There was an error in this gadget

Tuesday, February 22, 2011

Air dah bannnjey dan ruang gegem

Watikah hari ini adalah...

Hari ni I dok spring cleaning my inbox.  Terjumpa balik my old blog links.  So farnee...

Mata tak blei bukak.  Sejujurnya.  Seikhlas kata.  Kenot open.  Full stop. 

Seperti biasa, aku, hidup tanpa Encik Black adalah bagaikan hidup tanpa oksigen.  Jadi labi-labi aku.  Haiwan dua alam.  Uish.  Macam sangat salah je bunyik tu.  Nauzubillah min zalik!  Hish.  Nak meraban pepagi tah kemana ayat kendiri niiii...

Aku kurang tido.  Semalam Encik Black bizi.  Memula dia jadi plumber.  Bunyik macam citer Desperate Housewives pulak.  Haha.  Plumber Black.  Itu semua kejadian sebelum he dok keluar rumah for errands berbagai.

Ginik.  Petang semalam tetiba maid aku tepon sambil bersuara besar.  Sangat besar, ia adalah sangat luar biasa.  Biasanya dia macam itu bila dia kena handle Abang Long.  Tapi mandangkan Abang Long sekolah petang maka...  ia adalah sesuatu kejadian...  di mana paip dapo tu dah terbabow dan satu kitchen oredi banjir.

So terus call laki tanya apa nak kena buat.  He said patutnya ada satu pulas bawah sink.  Walau pun aku penah mencuci sink tu sampai ke lutut, aku tak perasan pun kalau dia ada.  So cemana?  He said, must go find the main tap turner.  Then bebudak depan aku ni pulak kata, main pipe terus yang aku patut tutup.  The one yang kat luar rumah.

Dengan kadar kelajuan Mat Rempit, aku pun sampai rumah.  Mata dah melilau cari main pipe.  Terus... 

"Alamak...  Dah la bergrill.  Bermangga pulak..." 

Teruslah trigger a string of monologues that went:

"Mana pulak aku nak cari kunci ni pulak?"

"Ada ke kunci?"

"Ke nak kena pecahkan je mangga ni?"

"Nak pecahkan guna apa pulak?"

Hish.

Mentara I got to the front of the gate, Abang Ngah and Cik Adik dah meraung-raung depan pintu.  Ni betul punya meraung.  Ni memang concept skrip standard Mak-mak yang, "You nangis ke tadi?  Mak dengar sampai kat ofis Mak tau..!  It was so loud..." tapi kejadian yang benar.  Suara perut ko...  BONGO...  *tepok dahi*  Dah la meraung in his underpants.  Haha.  Oh apakah... 

Maka berdirilah Abang Ngah di situ separa bojel di hadapan pintu rumah sambil dok meraung seikhlas hati kegusaran jiwanya:

"MAAAK....  AIR DAH BANNNJEY!!!  AIR DAH BANNNJEY!!!  DAPO KITA DAH BANNNJEY!!!" over and over again.

Sebab abang nanges cenggitu, Cik Adik oso has got a reason to nanges cenggitu jugak:

"MAAAK...  AYEY JEY...  AYEY JEY..."

Kurang sikit kejituannya sebab kurang prektis.  Pitchy all over.  Try aegein okei Dik?

Ala...  Syian kan?

Masuk rumah ke dapur.  Aku bersyukur majority barangan kat dapur tu ada stand.  So kalau banjir pun, takde la sampai lencun lembik perabotnya.  Baldi, entah dah berapa baldi maid aku letak nak tampung air.  Dalam sinki, bawah sinki, sambil berpenyapu dok tolak air dalam saluran untuk washing machine tu. 

Then I saw it...  The pulas MEMANG ada kat bawah sink!  Alhamdulillah...  Wal-lah!  Tak payah aku kena jadi Spiderwoman nak pi carik main punca dia kat mana. 

What happened was, the tap turner got tercabut dono how lah...


Ni ha dia visual aid!

It took most time to calming the kids down and draining the water.  Then serabut pikir how la to cook now bikos of coz merenyah nak guna air untuk masak sambil terduduk depan fridge whilst on the phone with my SIL trying to figure out what to cook and how la tu cook (??).  Aih.

Then THAT got sorted out, tengah-tengah baru nak keletang-keletung barang masakan kat dapo, laki pun sampai rumah...  Dia pun telah menjadi plumber yang berjaya.  Berahi siut.  Gila ke apa?  Berahi mende.  Masak macam hilang kompas!  Itu belum lagi dengan budak-budak kecik tu dok sebok nak site visit Bapaknya, nak mintak air just bikos it's fun to kaco orang yang tengah buat something-something sambil komplen,

"Mak, kenapa you take SOOO LONG to masak?  I dah oredi lapar tau Mak."

Hish.  Ko boleh tak... 

Kemudian, I pun masak...  Then got my BIL come by, oso our fren, then laki had some errands to do, came back and went out again to get something back from someone.  Biasalah.  It's normal la tak buleh tido bila laki takde depan mata kan.  So, begitulah...

So in keeping myself busy, with a newer model of Blackberry in my hands, I was able to download stuff faster in variety.  Dapat la satu gegem ni...  Pastu yang paling best, I baru je faham how to play it.  Donlod dah berhari-hari.  Menengokkannya pun idak.  But it's fun and addictive.  Very is the arcade-ish.  Lines Classic namanya.  FREE donlod on your Blackberry Application World.  Search for LINES CLASSIC.  Four and a half star ko, reviewsnya...  Mana taknye best giler...  [Promosi terbaek ni...]

Then dok lah tergolek tak bermandi lagi dengan baju keje and towel kat pinggang kat atas katil tu.  Mentara motor laki dok PROMPOMPOMPOMPOMPOM kat bawah tu, aku dah tergerak hati.  Entah-entah mentara laki balik pun aku masih dok tergolek tak mandi cenggini.  Haha.  Sengih sensorang.  Sekali ko...  PROMPOMPOMPOMPOMPOM.  Laki pun baliiiiiiiik...  Dan sungguh aku masih macam tu lagi.  [OH. SCARY!]. 

Namun, laki sengih je tengok bininya.  Mendapat plak mutual understanding confirmation bila dia nebeng tengok apa ke menatangnya yang aku dok layan sambey masih dalam berkeadaan tragis begitu sekali. 

Lepas tu akak pun mandi...  Lepas tu akak pulak nengok laki akak main gegem tu... 

WOW.

Oleh kerana keabadian cinta kami itu, ye; dia pun donlod menatang gegem yang sama pada pagi ini.

Haha.

Okeh, dah lah!  Panjang benor usaha menceceh ni.

Naik ngantuk nulisnya. 

Dari paip ke saluran minda, berhati-hati di jalan raya.



2 comments:

white_child said...

berapa tinggi air itu banjey? buleh tak kuak lentang? i bet mr tetikus ko semua lari bertempiaran..selamat la dapo ko buat masa ini.

Nadia Is Cute said...

aku bernasib baik. kalo tak, aku pasti semua-semua isi rumah tu siap boleh terlepas air kecil dan air besaq mentara dok berdiri menjerit kat atas meja makan. macam pompuan playboy bunny yuuuuu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails