There was an error in this gadget

Wednesday, February 9, 2011

Bila kita mengganggu periuk nasi orang

Watikah hari ini adalah...

Yesterday, I wrote half way and didn't publish.  I oso like...  "How la to sambung??" 

And at night, I try to resolve some issues that I have with unkind things that happen.  It's what others are doing onto others.  Benda yang macam, diorang tak pikir panjang.  Buat je sebab at the point, dia rasa kalau jadi bitchy tu best gila.  [Huh.  Tetiba aku terasa.  Kah?  Ya.  Haha.]  I mean, it's not like we've all never gotten through that phase the mean girls time-time sekolah.  You geng with me, then we can laugh at the that dork togeder.  Betul?  Then we dress same-same, go rehat togeder-geder.  Story-story long-long.  And it does exist sampai ke tua.  Betul?  Betul...  For some people la. 

I mean, tak kan lah sebab your own self-esteem you can sanggup go and disturb orang punya rezeki.  Even heard got one went to the extend of saying, "Saya boleh je tabur pasir dalam periuk nasik awak!"  Itu sesangatlah super keji.  Tak kena dekat awak, mungkin kena pada isteri atau anak-anak awak.  Bukan?

But Karma is strong.  Either karma-sutra or karma-chameleon.  Hish.  Boy George.  Haha.


....Red Gold and Green...
Red Gold and Greeeeeeeeeeeeeeen

Buat kerja kena ikhlas.  Tapi nak mencari keikhlasan for some people, will take time sebab dia memerlukan masa untuk berdepan dengan internal issues dan kejujuran.  But when they get there, they will do it well.  Dan bila ikhlas, mata hati kita buat benda lebih dari deria biasa.  We can even like, see that a certain action ada fall back 10 steps ahead and what we can do to handle it. 

Tapi bila kita bitter, kita jadi busuk hati, jadi iri hati, jadi dengki... 

Janganlah merosakkan periuk nasi orang.  Janganlah menfitnah orang.  Tak perlulah juga nak follow a ruling so dense kalau diri sendiri pun tak comply and hog on your own advantages.  Jangan jadi tak baik.

Seseorang yang belum berkahwin would not know the hidden responsibilities of a person yang berkahwin. 

[Suami/Isterinya ada hak untuk memantau, menyuarakan pendapat, guidelines to comply kepada pasangannya.  So respect your friend and don't comment walau tak berapa suka with the change.  You're not living with his/her spouse pun.  You tak faham his/her situation and may hurt/offend/instigate suatu perasaan yang tak perlu.]

Seorang yang belum pernah mengandung takkan paham kenapa kawan dia yang mengandung menjadi agak berjauhan darinya.

[When you are pregnant, you tend to look for orang yang ada pengalaman juga akan nak melepak dengan ibu-ibu mengadung to sharing of experience.  Bukan kawan tu tak sayang pada awak.  Dia sayang...  Cuma keperluan saat itu adalah begitu.  Bersabarlah ya.  You just don't know how much appreciation she would have for you to be standing by her side throughout her pregnancy sampai dah beranak.]

Seorang yang belum berkeluarga takkan tau betapa challenging the days and nights of a person yang berkeluarga.

[Sleepless nights.  Anak/Suami/Ibubapa/Mertua sakit.  Anak/Suami/Ibubapa/Mertua masuk hospital.  Anak buat perangai pagi-pagi sebelum nak keluar kerja.  Gas habis.  Maid lari.  Sitter anak nak cuti.  Susu habis at the oddest hour.  Sebab sibuk with all other things, terkandas kat tengah jalan sebab lupa/tak sempat isi minyak kereta.]

Tapi cuba fahami.  Different lives, different strokes.   

Just so long you jangan rosakkan periuk nasi orang.  Awak tu makan untuk tampung diri sendiri dan ibupada sendiri.  Orang lain tampung hidup untuk anak-anak, keluarga immediate dan extended.  Tegur la kalau tak suka.  Sebut kalau terasa injustice kepada hak sendiri.  Janganlah sampai surat-menyurat official melayang kerananya.  Bukan saja impact menunjukkan tahap kekejian awak concurrently, you are also sedang menjejaskan orang tu punya future rezeki.  Jangan sampai tak berperikemanusiaan.   

Dan hukum karma menjadi kerana...  doa orang yang teraniaya adalah sangat senang untuk dimakbulkan. 

Jadi, jauhkan diri anda dari perasaan hasad ini.


2 comments:

white_child said...

do u think ths ppl care? dont think so.

Nadia Is Cute said...

i have to agree. tapi ini khas untuk insan-insan terpilih untuk dibukakan mata hati.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails