There was an error in this gadget

Friday, February 18, 2011

"Can you please close the door Mak..."

Watikah hari ini adalah...

The kids are awesome these days.  Yes.  So awesome until I had 3 of them on top of me last night.  Ye lah.  Waktu Pawpaw takde la waktu yang paling sesuwai untuk membuli Bonda anda.  Semua jam tu kata se'eh la.  Not slipi la.  Lutut tak ngantuk lagi.  Muka ai gatal lah...  Habis tu tiga-tiga naik katil, terbongkang sambil cakap kat Mak nya,

"Can you please close the door Mak..." 

Eh eh.  Bilik siapakah itu...  Berani nak memperdayakan Mak yang tengah mamai dan tak kosa tu eh?  Oh no no no...

Begitulah dengan skrip-skrip eksklusif mereka yang...  ko pun tatau nak 'Ep!' atau just plainly gelak...

"Mak, you cakap apa ni...?"

"Ala Mak ni, you tak tau ke...??"

"Mak!  Asok.  Nau!" sambil gedegang-gedegung kaki sangkut sebelah dalam grill pintu tu.  "Ye lah...  Mak masuk la ni...."

Yang lagi sorang pulak had this phase where pensel box pun boleh hilang.  The WHOLE pensel box tau.  Songkot (songkok) pun hilang.  Entah berapa songkot dah cicir.  Sekali dengan adik dia punya sekali dia tolong cicirkan entah mana-mana.  Then entah berapa ramai pensel tekan dia bawak balik.  Biru la.  Ijo la.  Kunin la.  Dah masuk kaler kunin tu dah memang kena terjah 360 terus. 

"Siapa punya ni?"

Kena bertubi-tubi soalan dia makan apa dekat sekolah.  Berapa ringgit harga mekanan itu.  Berapa ringgit menatang pensel tekan tu kan.  Ye lah.  Kan nak congak berapa belen yang dia ada to mampu beli entah berapa bijik pensel nak bawak balik.  Sekali ko... 

"Esok awak bagi balik kat kawan awak tu.  Kesian dia sebab balik ni mesti dia kena marah dengan Mak dia sebab tak bawak balik pensel!"

Muka Mak and Pawpaw adalah sangat tragis.  Mata anak dah macam Puss in Boots. 


Tak blei tahan okeh...  ini expression.


The things that we tell him much earlier on masa masuk sekolah mandangkan kami perasan yang kantin sekolah jual air in bekas polystrene kecik tu, penuh ngan air batu pada harga 50 sen secawan.  Jangan beli.  Air tu tak masak.  Air dalam botol bentuk-bentuk pun sama, tak masak.  Nanti sakit perut awak tu.  Maka, dalam skrip bertubi tanya dia buat apa dengan duit belanja dia tu...  dia pun jawab:

"I beli air"

"Kan Mak dah pesan.  Jangan beli air kat kantin tu.  Nanti sakit perut."

"Tak lah Maaaak... [intonasi dah stress]  I beli air mineral laaa...  Satu air dia harga seringgit."

Owh. 

Tu lah.  Orang belikan botol air, cicir sana sini.  Sepupu dia jugak yang jadi Eagle Eye yang nampak, ambikkan and bagi kat mamat tu balik.  Nak tau jumpa kat mana?  Dalam tong Lost and Found di kantin DAN dataran sekolah.

Oh.  Anakku. 

Barang tercicir macam...  aku, rupanya.  Nak buat cemana.  Aku pun sepanjang adik ipar aku sorang tu ada sini last week, itu je yang dia bisingkan.  Kakak dia ni asik berciciran barang. 

"Ye.  Orang yang ni memang suka cicir barang!"  

He he.  Aku tertinggal kad makan jam tu sebab tukar meja dok ngan dia jap.  Waiter dok clear meja tanya kad tu sapa punya...  *tepok dahi*  Dah la sora macam petir.  Mengandung pulak tu!  *tepok dahi lagi*  Habis tu yang lelain tu puas gelakkan aku.  Oh.  Gelak ye...  Siap engkorang.  Kalau aku jadi jutawan nanti takmo bawak korang gi jenjalan...  Haha.

Ye lah.  Tido pun bersepah.  Berus gigi pun dah beralih tangan dan masih belum pulang ke rumah asalnya.  

Ye.  Hidup aku sebagai seorang perfectionist yang tidak perfectionist.  

It's either you do it perfectly...  or you don't.  Mostly I get stuck in between, get frustrated on my way there and... don't.  Unless I have a way to get there.

Lah.  Panjang la pulak menceceh.  But I know...  You like...  Hehe.

Okei, daaaaa... 


2 comments:

memi ayu said...

mak u soooo funny...and ur berus gigi is still with me *totopmata* hehehehe

Nadia Is Cute said...

memi... i.am.kiut

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails