Khamis, 10 November 2011

Ketika ke sekolah petang tadi

Watikah hari ini adalah...

Tadi pergi sekolah Abang Long nak menyerahkan kad Gegarthon dia.  Kebetulan pulak waktu tu waktu rehat.  Tita Ocha saw me terus happily soh aku dok setempat.  "Stay here Mak Ngah.  I go and find your son!"  Baik, Cik.  So Mak Ngah pun dok la kat corner tu. 

Pastu laju pulak datang Ababe Jr. jengah aku.  Syian dia.  He fell off his bike earlier this week so the marks were all over his face.  "Awak jatuh ya?"  He angguk.  "Sakit tak?"  He kept quiet.  "Kesian you.  Nangis tak?"  He geleng.  I was in a daze dono why suddenly aku lak yang ter-emo sebab tetiba je rasa dah bertakung mata aku ni.  Seeing that, he ran off to be with his friends.  Elok gak.  Apa kes nak melepak dengan makcik tua ni kan?  Haha.  Dah la soklan aku tu menjatuhkan maruah dia sebagai seorang hero.  Kesian kat awak eh sebab kena berborak terpape ngan makcik ni?

So I called Abang Long's teacher.  She said she was on the way back to school after running off with errands earlier.  Mentara on the phone tercegat pulak Tita Alia kat depan mata.  Tapi Mak cam bizi kenot konsentret sebab bising bebudak is the berry ramai you know.  Lepas tu datang pulak dengan berkumpulan geng, Tita Hani.  She really reminds me of her Mummy.  Always the one with friends. 

Then finally Abang Long appears.  He actually saw me, then he disappeared dono where.  Shy ke Mak datang sekolah?  Oh tidak.  Sungguh la tidak.  Dia dah jadi huru-hara sebab dia SUKA GILA okey!

Belilah sikit makan for their recess untuk dia dengan kengkawan.  Itu pun bila nak dijadikan citer, tanya kat Abang Long, bawak duit tak.  Dia kata, "I tertinggal kat dalam kelas.  [Angkat tangan tunjuk 3 jari] Tiga ringgit."  Bebudak sekarang ni kan.  Dulu kita gi sekolah bawak 20-50sen je.  Inflasi... Inflasi...  *aih*  Eh eh.  Melarat pulak.  Sambung ---> "Abis tu cemana awak nak makan kalau duit ada kat dalam kelas?"  Dia angkat bahu je.  So Mak pun bukak la wallet.  Cis.  Ada sepuluh hengget je dalam wallet.  Jadi lah.  Nasib baik nasik lemak tu sorang singgit.  Kalau ada option memacam.  Ada kut Mak ko paksa pi naik kelas ambik duit tersimpan tu untuk topap! 

Then came this one boy.  Very confident.  I tanya Abang Long siapa nama dia, dia kata dia tak tau, not his friend tapi dia tahun 2 from a different class.

Dia tuding jari pada Abang Long, "Dia bawak duit?" asking me.  Terkejut ai.  Tak semena-mena macam soalan yang sungguh tidak relevant.  "Tak"  "Dia takde duit?"  (Eh eh budak ni...)  "Tak" "Kenapa dia tak bawak duit?" "Kita memang tak bagi dia bawak duit."  Suddenly I felt the need to protect my child!

Changing the subject...  "Best tak sekolah tapi tak belajar?"  Dia angguk-angguk, "Best!" "Boleh bawak barang ke?" "Kita ada kad," sambil sauk sebeban dalam poket dia.  "Dia ada kad?" tuding jari lagi pada Abang Long.  "Takde.  Kad apa tu?" "Bakugan" "Tak, dia tak ada kad.  Kita berdua tak faham, tak tau main kad-kad macam tu" "Dia tengok nombor ni, tengok siapa kuat" I geleng-geleng, "Tak, kita tak faham."

"Awak dah makan ke?" Quick geleng.  "Kenapa belum makan?"  Another quick geleng.  "Awak, bawak duit?"  Quick geleng.  "Memang tak bawak duit?" "Tak.  Tertinggal tadi kat rumah"  Aku tetiba terasa terduga.  "Awak habis duit beli kad?" Quick geleng again. 

"Siapa jaga awak dekat rumah?" "Takde siapa" "Takde siapa?"  Geleng.  "Takde.  Ayah kerja.  Ibu pun kerja jugak."  "Siang, siapa yang jaga awak?" "Takde siapa" "Takde siapa?" "Takde" "Siapa yang kunci rumah?" "Kita yang kunci"

Budak ni nak pau duit budak depan Mak dia sendiri ke?  He's like what... 8 (?) and kunci sendiri rumah tu ke pada zaman sekarang ni?  Was he really telling the truth?  I tell you la kids nowadays are just so smart you just have no idea if you have been outsmarted totally kan.  But I just took out singgit and gave him before reccess ends.  At least it'll stop me from thinking what if I didn't. 

By then the Cikgu called and so I towed Abang Long and two of his other friends to Bilik Guru.  Glamer kan, dapat sampai Bilik Guru.  Lagi pun, Abang Long has been fussing me about the Gegarthon punya collection.  The amount that we got tu banyak sangat for him to bring to school.  Dia pun tak tau how much 'HE' was able to collect and apparently siapa dapat hit certain range, boleh dapat hadiah dari sekolah.  Sonok...  Dapat beg sekolah nox...

Aih.  Penat aku hari ni.  Agitated so much last night about today's arrangement that I was sleeping and waking up in between so practically I had very interupted sleep for like 5 hours.  Aih.  I prayed so hard I humiliate myself in today's meeting dengan adegan-adegan yang tidak diingini. 

Sudahlah.  Ai nak kena ambik semua dokumen bergelimpangan ni and rendam mereka-mereka ini.  Hahaha.  Tragis.

Babai.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails