Selasa, 25 Januari 2011

when it comes to kids la kan...


Watikah hari ini adalah...

U'aloh.  Ai terkejot yuuuu... 
Don la oweis angry-angry me? 
Bikos ai inesen.
Yu tak tau ke?
Apa la yu ni...

Ada tak taim-taim you feel like angry-angry no reason?  Got.  Well, I got.

...Like on nights when I ekceli get the lappy, then the connection laik haram.  When get line, gegem kenot loding.

...Then when you rilek-rilek during wiken, suddenly edibadi scramble onto you and komplen they are sooo hungry.  Huh.  Cooking?  Blekh.

...Got oso taim when you want to eat something, you get it, not as nice as you wanted it to be.  This one not angry-angry la.  Frust kemain je.

...Ah.  When you laik, serabut in the morning, so many people kol you non stop asking soklan wer you ekceli haf to sit and pikir lama apa ke bendanya yang diorang nak sebenarnya...  and it happens during when a cup of kofi does not work on you?

...Then when you think you get your taim for tv, semorang lain dok komplen kata "Apa citer ni Mak?  Takde cerita lain ke?" ia sungguhlah tak best sambil kakinya meletup-letup kat dinding.  Heh.

...Ada jugak masa yang bila walau pun you get to sleep in and all, you still rasa agak sengal bikos...  The moment you get up, all your children start piling onto you... keeps toking to you in different pitches...  grabs you, licks you and taunts you just bikos diorang rasa sangat kelakar nak mempersendakan Mak dia...

Well okeh.  The licking oso happen during dinner.  Hish.  Bila aku mekak sangat kang...

Like last night.  Mentara masak tu, siap ada yang dok bergelimpang on the kitchen floor.  Sambil-sambil tu put leg up the kabed la, stick the head inside the peti ais la...  Yu no...  The normal stuff.  Then got the tragedy sebab Mak lebih konsentret ngan pisau nak motong ayam dari ai.  Of kos oso got the tetiba tangan lah, kaki lah terlembik sebab abang yang jauh kat tingkat atas buat dia.  Oh.  Apakah...  Pastu haruk nak iket [biscuit], otee [roti], bed [bread], oter [water], aaeh [air] sambil after that kaki terkepak.  Huh.  Itu belum lagi yang ikat kaki kat dapo.  Teringat pulak kat Ika.  Haha.  Ko pekabar? 

Then whilst eating, tetiba je TAK NAK makan.  Sorang lagi jilat siku.  Sondol muka bernasik tu kat baju Mak dia.  Sorang tak nak makan sebab..

"Mak, you masak apa ni?  I don't like the food for dinner la Maaaak". 

Dah lepas tu Mak dia pun... 

"Betul ni you tak nak makan?  Then you jangan makan apa-apa langsung sampai esok pagi.  Not even susu."

Dia angguk, kau...  Inside my chest blaring-blaring fire yu no...

"Betul ni you tak nak makan?  Jangan makan apa-apa sampai breakfast"

Dia angguk lagi.  Dada Mak sudah lip lap lip lap macam dado Otromen.  Takpe.  Tiga kali bagi salam.

"Are you sure you don't want dinner?"

[pause] Geleng geleng geleng.  (Leng leng leng tergeleng-geleng).  Mak can be so powderful!

Tapi betul lah.  Dah imam macam tu, yang lelain pun tetiba takmo makan walau pun dah makan separuh jalan.  Muka Mak dah toya.  Lelagi dengan time makan tu la tetiba nak buat gymnastic yang...

'eh eh ai nak terjatuh kerusi pulaks'

'ai nak jugak ayer and I donch care' dan...

'ai buleh amek sendirilah apa-apa saja kat atas meja nih'

And oh, lupa pulak.  Tengah-tengah makan semalam, got:

"Mak, look.  Ai ken jamp oversier"

...dari 5 anak tangga.  Oih.  Apa kes?  Ko boleh tak tolong...  Please, behave, Abang Ngah.  Tapi seperti biasa, monkey see monkey do..

"Mak! Yuk [look!]"

Cik Adik pulak dah naik 3 anak tangga. 

[nganga] <----- Sebab speechless.  Kan?

Done with dinner then... 

Cik Adik went nuts on me last nite.  Semua tak senang.  Apa saja I buat tak dapat betulkan dia.  Nak itu lah, nak ini lah.  Bila buat dek, tak turut, dia merengek.  Bila turut, angry-angry pulak.  Huh.  Dengan sabar serta prihatin Mak kau malam tadi.  Suruh tido pun tak jalan.  Sumbat mulut pun kenot go oso...  Sekali kao, Pak hang hangkat sekali letak atas katil serta:

"Hep!  Sleep now!  Close your eyes!" 

Mata bulat-bulat.  Terkujat itu budak kici.  Sangat terusik jiwa ngan Pawpaw.  Sambil mata kebil-kebil dengan aliran airmata meleleh, mimik mukanya berkata-kata... 

"Saya adalah seorang yang berjiwa sensitip, Pawpaw.  Pawpaw tak faham ke?  Saya inesen..."

Huih Mak dia kalo bikin skrip sendiri...  Haha.

But yu no wat heppeng?  Dia minum susu dan TERUS T.I.D.O. 

[pause] Heh.

Maybe after 2 boys, suddenly get girl...  I really feel like it's out of my capacity!  Boleh ke gitu??  Tak terlayan.  Aku tak reti ke...  Short of creativity ka...  Dah, dono.  Yang tau memang kena bagi dia kerja bagi dia bizi-bizi gitu.  Then bila dah takde kerja?  Dia kerjakan kau.  Haha.  Takpe la.  Pawpaw ada....  Dia pun kan "Pwinses.Papa.Nee..."

But a lot a lot a lot of stuff.  I can go on but it'll be...  sampai tetido bangun balik tetido balik 23 hari pun tak kan abes.  And ekceli bukannya without reason sesangat pun.  It's just the benda is kecik but the irritational level is sooooooo kepalang!

Huh.  So... [ehem] this is motherhood.


3 ulasan:

white_child berkata...

tetiba aku rasa nk jadikan ko mak angkat.makkkkkkkkk!

Nadia Is Cute berkata...

huish. gilo ko aku??

white_child berkata...

makkk makkkkk, stress tak?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails