Khamis, 27 Januari 2011

Wedding AI & N

Watikah hari ini adalah...

My nephew got married on Sunday.  And it was beautiful.

Apa yang membuatkan wedding tu sangat terharu?  Well.  For me, this was how it began.

We were probably the first one to arrive from the groom's side of the family.  We went through the side of the masjid.  Masjid tu sendiri mungkin menambahkan keheningan suasana.  It was placid and serene.  Dan kami telah disambut oleh seorang lelaki berjanggut putih ke dalam kawasan masjid. 

"Anda dari pihak lelaki kah?"  Mesra.  Open.  Bersahaja.  Rendah diri. 

He guided us into the VIP Room.  Switched all airconditioning on.  And then only introduced himself to us.

"Saya bakal bapa mertua pengantin".

Tersentak jantung sekejap.  Betapa mesranya dia.  Betapa personalnya dia.  Humble.  Macam TokPapa.  Berdasarkan perawakannya, memang kekuatan agama membentuk persona begitu.  And they do not judge you.  They will embrace you as who you are and you will come as you will.  

Datang pula waktu untuk Tok Kadi.  Tok Kadi dia sungguh crack.  Orang utara la katakan.  Dia bersungguh nak make sure pengantin perempuan dia is the correct one, dan pengantin lelaki itu adalah my nephew, bukan bapak orang lain.  Berlawak sesungguh sampailah ketika raptai akad, dia nak pegi menikahkan jejaka itu dengan bakal pak mentua dia sendiri.  Sengih sembilu u'olls.  Haha.

Tu yang kat tengah tu... 
Itulah dia mamat Tok Kadi yang kerek! Haha.


Then raptai berlangsung.  It felt close to real.  Suara bapak pengantin mula mengakadkan dry run.  Air muka dia sungguh penuh dengan kasih sayang.  Betapa sayangnya dia pada anak dia.  Betapa terharunya dia untuk melepaskannya kepada seseorang lain sebagai seorang pendamping dan kekasih hati.  Dan ketika itulah, I heard that his voice cracked sedikit menahan sebak.  Sayangnya dia pada N.

Akad kemudiannya berjalan dengan lancar.  Selafaz je.  Dan si Tok Kadi masih je lagi buat lawak.  But her father was coping with his emotion.  That made me weep silently.  For him to entrust his responsibility to the perfect man.   (Ayat aku ni semua macam tragis tak?  So emotional!)


Sarung cincin

Seperti seawalnya, dia masih menjadi tuan rumah sebaiknya.  We were then diaturkan ke dalam kawasan perumahan tentera dan disediakan bilik menunggu to wait for pengantin to get ready.  And that was the first time we ever strolled into their living facility area.

Can I say this...

OMAIGOD!  Aku rasa macam tetiba masuk Bermuda Triangle ke...  Twin Peaks ke...  Macam makhluk asing je aku rasa.  The whole place was so bersih.  Ada sekolah.  Ada bomba.  And again, bersih!  Takde orang melilau merata.  It was just...  I don't know how to say it.  Dan aku pulak dok 'Ooooh...!' 'Aaaah...!' macam orang 34 tahun tinggal out of civilization!  Haha.

Then the majlis began.  Memanglah majlis yang amat direstui.  Makanan pun sedap.  Cuaca pun tidak terlalu panas.  Ramai orang yang datang.  Teratur dan lancar je.  Pengantin pun terus ke meja makan beradab [ke berhadap??].  Tapi aku tersentak sekali lagi bila announcement dibuat for bacaan doa.  Sebab it was her father was the one yang memberikan doa. 


Buat AI & N: Selamat menjalankan ibadah perkahwinan
Trust, is important. 

Ya Allah.  Punya berat dia melepaskan, menguruskan dan kini dia mendoakan yang terbaik untuk anak perempuannya itu.  Dan dia mendoakannya dengan penuh rendah diri.  Mendoakan kebahagiaan untuk anaknya dan suaminya.  I was so touched by it.  It was too emotional.  And too think that my nephew is the best man for her.

Kepada pengantin, semoga anda berbahagia sehingga ke akhir hayat.

Kepada office mate lama, ibu saudara N yang pula baru menjadi pertalian saudara dengan saya dengan perkahwinan ni, jom sesama tunggu cucu ye?  *woot woot*



Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails