Khamis, 15 Julai 2010

Ikan Kerisi Goreng Berempah [previously known as Ikan Goreng Sumbat]

Updated Version

Watikah hari ini adalah...

Hari ni aku nak post resipi yang my MIL ajar.  Lama gak aku dok panggil masakan ikan ni sebagai ikan sumbat.  Sampai la last few weeks, aku baru like, tersadar yang it isn't ikan sumbat.  Haha.  Buduhnya aku ni.  So, namanya mekanan ini adalah dinamakan semula sebagai Ikan Masak Berempah.  Maafkanlah.  Haha.

Okei... 

IKAN KERISI MASAK BEREMPAH

RESIPI:
Ikan Kerisi
Bawang Merah
Bawang Putih
Cili Kering
Serbuk kunyit dan garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Step ONE

  • Bawang Merah, Bawang Putih & Cili Kering tu korang blendkan kasar dan kering.  Lagi banyak, lagi best.  You'll know this after your first try.

  • Please.  No water-water inside the blender okei.  Bagi yang betul-betul amatur di dapur, blender tu selalu datang ada dua bahagian kan?  Sila guna blender yang kemetot sontot tu.  Yang tinggi tu untuk kalo nak blend letak air. 

Step TWO

  • Kunyit dan garamkan ikan kerisi tu. 

Step THREE

  • Amik the bawangs+cili kering tadi, and lumurkan all over the fish.  Cilikan muka ikan tu!  Kalo ko kerongkongkan mahupun memerut bawang+cili keringkan ikan tu pun elok.  Cecewah.  Haha.

  • Biar for a few minutes.  The longer, the better.  Don't forget to flip once in a while from one side to the other
 Sementara tu mari kita ke step yang seterusnya...

Step FOUR

  • Panaskan minyak dalam kuali.

Step FIVE

  • Goreng sampai kuning. 

  • The rempahs itu akan boleh jadi kaler hitam bila garing.  Donch worry okei.  Sebab itulah yang marvelesnya.  Sila pikap semua bawang/cili kering yang dah digoreng tu sekali bila dah habis masak.  

Inilah the end result of the cooking.
Jangan konfius.  Memang itu dua ekor ikan. 
Sekor tu, kepala dia tercabut masa nak pusing side dalam kuali semalam.

F.A.Q. [Haha.  Poyos gilers...  Maafkanlah.]

Apa special nya mekanan yang ni?
I would say, the best part about this dish is that, the fragrant yummy smell would stay around for so long.  Mekanan pembuka selera.

Apa ke namanya ikan ni in the orang puteh land? 
Kalo korang adalah di oversea, so so sorry.  I kenot answer to you kalo nak tanya macam soklan Abang Long semalam iaitu, "Mak, what is this kerisi ikan in English?"  kerana Mak dia dengan toyanya telah menjawab, "I haven't gone overseas yet so I haven't found out what they call it there.  I call it Ikan Kerisi." 

And if the question is why must Ikan Kerisi? 
I think it is very sedap dengan isi ikan putih yang tak pecah.  Maybe Ikan Merah (Yang ni aku tau...  Namanya RED SNAPPER!!) would work tapi Ikan Merah adalah mahal yang mana satu potong je pun dah sepuluh hengget di Pasar 16.  Jadi, gunakan je la Ikan Kerisi.

This is one the fastest to prepare.  Usually the second dish I'd cook.  First would be anything else macam masak lemak ke...  Asam pedas ke...  Tom Yam ke...  It doesn't take much time to prepare either.  

Have fun trying!

PS: Ces. Rupanya I've written out the recipe for this ikan in an ealier blog.  Tapi...  Ada aku kesah? 


THE UPDATE @ 13 July 2011

I just discovered that many arrive at my blog in search of the name of Ikan Kerisi in English.  And bikos of u'olls, I pigi carik and found that Ikan Kerisi is GOLDEN THREADFIN BREAM.

The info dalam Wikipedia tak ada gambar ikan yang sepatutnya so I put the fish photo for you to print out and bring to your local fishmonger. 

Golden Threadfin Bream

Terkojot jugak ai bila dapat tau nama ikan ni species Bream sebab selalu je mamat The Sims Survivor ai tangkap nak buat makan panggang atau pun masak lemak setiap kali balik gua lepas memancing.  Macam teruja gitu, boleh? 


Jangan lupa suruh orang jual ikan tu siangkan ikan tu dan buang perut.  And make sure each time you pilih ikan tu insang dia ada la merah lagi dan perut dia tak lembik.  I often feel frustrated sebab biasanya mentara ikan ni sampai market, ikan dia dah ada selaput kat mata or perut dah lembik.  So I just go with the basic of picit perut tak lembik and insang merah je.  Itu kiranya requirement minima. 


And oh ya, jangan pilih ikan yang lagi besar dari diameter kuali yang you ada sebab nanti... cemana ko nak masak kalau tak muat masuk kuali kan?  Jangan pulak ko pi bawak kuali tu masuk pasar.  Malu akak untuk ko.  Jangan eh.  Nanti ai shai.


Okay.  Selamat memasak.  Babai.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails